Bančni račun

Bancni racun in finance:   Odpiranje bancnega racuna je posebno dozivetje – ko vam to enkrat uspe lahko recete, da ste preziveli svoj ognjeni krst! :) Nacin odprtja in zahtevani dokumenti se razlikujejo od banke do banke, med poslovalnicami, na njih pa vpliva trenutno stanje planetov, na katerem koncu neba je luna, in stran postelje, na kateri je bancni usluzbenec zjutraj vstal.

Naceloma boste potrebovali potni list in dokazilo o stalnem prebivaliscu – nekateri sprejmejo najemno pogodbo, drugi zahtevajo racun za vodo ali elektriko, tretji pa nic od tega. Vzemite potni list in nekaj z naslovom, pojdite na lokalni high street, najdite najvecjo koncentracijo bank in hodite od ene do druge – pri eni vam bo uspelo! Nalazje bo, ce vprasate po “Cash” ali “Basic” accountu – le-ta je naceloma brezplacen, in preverjanje zanj ni tako rigorozno kot je za “normalen” racun – ampak, kot receno, odvisno je od srece in dneva v tednu. :)   Mimogrede, dobrodosli v drzavo kjer moras biti financno odgovoren – v VB je par agencij, ki o vas zbira financne podatke, in s katerimi se financne ustanove posvetujejo, preden vam izdajo kredit, kreditno kartico, “resen” bancni racun, itd…. Razlaga o tem, kako delujejo je prekomplicirano za ta kratki uvod, vendar pa se boste morali – predvsem v koliko zelite v VB ostati dlje casa – odgovorno obnasati s financami. NE pustite, da greste na racunu v nedogovorjeni limit. Tudi “Direct Debits” (trajniki) ne smejo biti zavrnjeni. Vsaka financna nedisciplina se bo poznala na vasem “Credit Ratingu” – in ce ne danes, boste pa nekoc v prihodnosti potrebovali dobre ocene.

No, ko se enkrat vstalite, in veste, da boste nekje stanovali vsak kako leto – prijavite se na register volilcev, zivljenje bo lazje – https://www.aboutmyvote.co.uk/register_to_vote/electoral_registration_applica.aspx
Ko bodo enkrat (6+ meseev) Credit Rating Agencies pogruntale, da ste odgovoren placnik, da imate urejeno prebivalisce (za kar precej steje tudi register volilcev!) bo zivljenje postalo lazje – na primer, ko/ce boste hoteli zamenjati banko, ali dobiti kreditno kartico boste vse lahko opravili preko nterneta, ber “certified copy of your passport by a Solicitor, as well as bank statements for the last 3 months” in podobnih neumosti.

 

santander   rbs   natwest nationalwide    Lloyds bank      hsbc halifax   barclas   aib

metro bank

Na koncu pa še Transferwise, ki ni banka, je pa po mnenju večine najbolj ugoden način prenosa denarja iz ene v drugo državo

Na linku spodaj imate prvo transakcijo brezplačno. Pa tudi drugače so transakcije dost cenejše kot preko bank. Pa menjalni tečaj je ponavadi tudi bolši, kot na katerikoli banki.

transferwise