NI Number

Preden začnete z delom boste potrebovali National Insurance number – no, pravzaprav za začetek dela ni nujen, vendar pa boste dokler ga ne dostavite delocajalcu placevali “emergency tax”, ki bo verjetno visji od vasih pravih davkov.

Da dobis National Insurance Number (NINo) moras imeti:

  1. Pravico da delas/studiras v UK
  2. UK naslov

Za ureditev NINo je potrebno poklicati Jobcentre Plus na telefonsko stevilko: 0845 600 0643 (Mon to Fri, 08:00 to 18:00) kjer od tebe zahtevajo osebne podatke (ime, priimek, datum rojstva, UK naslov,…). Preden to storite morate v Veliki Britaniji biti vec kot 24 ur.

Ko telefonist/ka vnese vse zahtevane podatke vam sporoci vaso referencno stevilko za interviju, datum in cas intervijuja in v katerem Jobcentre ga boste imeli. Prav tako boste v nekaj dneh po telefonskem pogovoru prejeli pismo, kjer boste nasli vse prej omenjene podrobnosti plus kaj morate na dan intervijuja prinesti s sabo – kot naprimer:

  1. Passport/identity card
  2. Residence permit
  3. Birth/adoption certificate
  4. Marriage/civil partnership certificate
  5. Driving licence

Ponavadi sta dovolj dva dokumenta:

  1. Potni list
  2. Dokazilo o trenutnem UK naslovu

Intervju traja nekje 15min (odvisno od hitrosti pisanja usluzbenke J) nakar vam, ce je vse slo kot bi moralo iti, povedo, da boste najkasneje v 6 tednih prejeli NINo po posti (ponavadi ga jo prejmente ze v prvem ali drugem tednu).