Pridobivanje UK državljanstva

PRIDOBIVANJE STALNEGA REZIDENTSTVA (Permanent Citizenship) / DRŽAVLJANSTVA V UK

 

PRIDOBIVANJE UK DRŽAVLJANSTVA ZA PREBIVALCE EU

 (Simi, hvala za tako lep opis vsega 🙂  )

1. POZOR!!!! Sem malo površna z administracijo in birokracijo in se mi ne da pretirano preverjat, če so spletne strani “ta prave” ali ne. Vzemite na znanje in preverite dodatno tudi sami.. ter dopišite, če kaj ne štima.!!! Ker o študentskih zadevah ne vem ničesar (univerzitetni študij v UK), se s tem ne bom posebej ukvarjala, vas je pa kar nekaj, ki tu študirate in če se vam ljubi dodati, kar je potrebno oz. napisati dodaten doc, vam bom(o) zelo hvaležna(i).

 

2. POZOR!!!!!!!! Veliko je tudi goljufov – vec si preberite tukaj: https://www.gov.uk/government/publications/frauds-tricks-and-scams/frauds-tricks-and-scams

 

 

Kaj se zahteva za pridobivanje državljanstva:

  • National Insurance – dokazila o plačilu
  • P60 ali P45, ce ste (bili) zaposleni
  • Self-Assesment / Tax Returns, za samozaposlene
  • Comprehensive Sickness Insurance
  • Opravljen izpit “Life in the UK”
  • Certifikat o znanju angleščine (B1 Level 3 Entry po CERT standardu)
  • Najmanj eno leto Permanent Citizenship (dokazljivo s kartico, ki jo pridobite z zgoraj naštetimi dokazili)
  • Veljaven dokument za dokazovanje identitete (osebna izkaznica, potni list)
  • 5 let bivanja v UK (dokazljivo z zgoraj naštetim)

 

COMPREHENSIVE SICKNESS INSURANCE

 

Imela sem dolg razgovor z gospodom, ki se ukvarja pretežno z zavarovanjem za tiste, ki iščejo državljanstvo. Tale CSI je pogoj zato, ker se dogaja, da ljudje pridejo bolni, gredo v bolnice, odležijo svoje in izginejo, brez plačila. Torej, nujno si je zagotoviti CSI čimprej, če imate namero postati UK državljani.

 

Paziti je treba tudi na to, da vzamete takšno polico, ki pokriva točno to, kar UK Border Agency zahteva, torej:

IN-PATIENT COVER (če ste v bolnici čez noč, ali več časa),

DAY-PATIENT COVER (če ste v bolnici samo čez dan, na opazovanju, na primer) in

OUT-PATIENT COVER (v glavnem, pokrito morate imeti bolnišnično zdravljenje).

 

Potem so tu se dodatki, za katere pa se lahko ali pa ne, odlocite sami. Recimo, dental cover, optical cover, complementary therapies cover (recimo, akupunktura, fizioterapija, osteopatija..), cancer cover, psihijatrična oskrba, ipd.

 

Tale zavarovanja imajo tudi nekaj, cemur se rece “moratorium”, kar pomeni, da ne bodo upostevali od prej obstoječa bolezenska stanja (nisem sigurna, kako je z nosečnostjo – mi je povedal, pa mi je ušlo iz glave). Lahko si privoščite tudi placilo “excessa”. To pomeni, da določite, do katere vsote ste pripravljeni plačat (samo pri prvem zahtevku), vam pa to zniža mesecna placila zavarovanja. Excess se menda tudi odbija od davka (vsaj tako mi je rekel agent).

 

Zavarovanje lahko prekinete kadar koli, magari naslednji dan, ko dobite drzavljanstvo… pred tem pa ne priporočajo, ker vam bodo zavrnili vloge.

CITIZENSHIP / PERMANENT CITIZENSHIP CARD

Dobro je čimprej pridobiti tudi Citizenship kartico, ki za državljane EU ni obvezna, niti potrebna, lahko pa pomaga pri pridobivanju državljanstva. Po petih letih pridobite Permanent Citizenship, katero morate imeti eno leto, potem pa lahko zaprosite za “ta pravo” državljanstvo potom naturalizacije.

NATURALIZACIJA / LIFE IN THE UK IZPIT

Za naturalizacijo je treba opraviti izpit Life in the UK, in to na samo za to certificiranih centrih. Več informacij na www.lifeintheuktest.gov.uk. Od oktobra 2013 pa je treba dokazovati tudi, da obvladate angleščino (ESOL certifikat), ki ga pridobite na za to specializiranih centrih. Vse podatke lahko dobite na straneh www.gov.uk/english-language

Gradivo za izpit “Life in the UK” dobite na spletni strani v obliki knjige, ki jo snamete z neta, lahko jo tudi kupite v trgovinah, lakho pa si tudi snamete mp3 posnetke in poslusate. Cene za literaturo so od 10.83 – 29GBP (trenutno). Če se odločite za online training, vam dajo tudi mp3 in PDF-je zraven, če jih hočete.  Na spletni strani je tudi precej testov za preizkušanje lastnega znanja za vsako poglavje, pa tudi poskusni končni test. test morate opraviti s 75% uspehom. Na test morate prinesti neko dokazilo o naslovu (račun, izpiske iz banke ali HMRC) in dokument s fotografijo za dokazovanje identitete (najbolje potni list ali osebno kartico, domnevam pa, da bi šla tudi angleška vozniška skozi).Linki
Nakup literature v različnih oblikah: http://www.tsoshop.co.uk
Poskusni test: http://www.freelifeintheuktest.com/
Celotne priprave na test, vključno z literaturo, mp3 posnetki, testi vsakega poglavja posebej ter končnim preizkusnim testom, zgodovina tekstov, timeline itd.. (29GBP za vse skupaj) ter aplikacijami za smartphone in tablete: http://ukcitizenshipsupport.comTEST ANGLEŠKEGA JEZIKA ZA NATURALIZACIJO

Linki:
http://englishexamcentres.co.uk
Od 28. 10. 2013 je treba opraviti tudi test za pisno in govorno znanje angleškega jezika, B1 (speaking and listening). Test menda traja 10 minut in velja kot ESOL entry 3. Stane pa trenutno 125GBP. Dobite tudi preparation pack, da se pripravite na izpit, rezultati so pa v istem dnevu.
Sama sem pred leti opravila nek literacy & numeracy test in imam tudi certifikat, samo ne vem, če to še vedno velja..Dodatni linki za B1 teste in tečaje:
http://www.intelligenttrainingacademy.com/11.html (tole je tudi center za izpit Life in the UK, ter pripravo na test, ki stane 195GBP)
http://www.b1testcentre.co.uk (100GBP za test)
http://www.immigrationboards.com/british-citizenship/approved-list-of-centres-for-b1-english-language-cefr-test-t155507.html (spisek certificiranih centrov)
https://support.cambridgeenglish.org/entries/27800356-UK-Home-Office-ILR-Citizenship-applications-accepted-B1-level-Cambridge-English-examsRAZNI LINKI, KI BI ZNALI POMAGAT (ALI PA ZMEST ?!?)

Neprofitne organizacije, ki svetujejo pri imigraciji: http://oisc.homeoffice.gov.uk/about_oisc/list_of_not_for_profit_regulated_immigration_advisers/
Forum za vprasanja pridobitve državljanstva po EEA poti:
http://www.immigrationboards.com/eea-route-applications/european-enquiries-contact-centre-t81974-40.htmlPermanent residency (gov.uk)

NENAZADNJE: ZA LAŽJE RAZUMEVANJE IN POMNENJE ZGODOVINSKIH DEJSTEV

Če ste kakorkoli podobni meni, se vam je zgodovino lažje učit iz filmov, kot pa memorizirat dogodke, imena in letnice. Za lažje razumevanje in pomnenje omenjenih ‘faktov’ si lahko ogledate naslednje filme:

Elizabeth I (oba dela) – s Kate Blanchet
Elizabeth I TV serije – s Helen Mirren, Jeremy Irons
The White Queen – o vojni vrtnic, ko sta se za krono borili družini Lancaster in York
Charles II – tu izveste o smrti kralja Charlesa I, ki se je kregal s parlamentom in njegovem sinu, ki se prav tako ni maral preveč posvetovat s parlamentom oz. ga je kar ukinil…. je pa zato imel zelo rad ženske (je polno vročih, ali pa vsaj toplih, scen, tako da preverite, če bi to kazali otrokom).
The Secrets of the Virgin Queen – dokumentarec National Geographica, ki špekulira, zakaj se je Elizabeta I tako upirala poroki (zelo zanimive špekulacije!)
Anonymous – kdo ali kaj je bil William Shakespeare in ali je bila kraljica Elizabeta I res tako nedolžna
The Six Wives of Henry the Eighth – dokumentarec Channel 4 o ločitvenih postopkih Elizabetinega očka
Princes in the Tower – o dveh princih, katere je Richard III zaprl v stolp (Channel 4)
Ancient Worlds – BBC dokumentarec
A History of Ancient Britain – BBC dokumentarec
Time Team serije – speedy archaeology.. 😀
A Really British Renaissance / BBC2 serije
Birth of an Empire / BBC2 serije

Horrible Histories – meni ful dopade! 😀

Če imate raje knjige, vam priporočam romane o srednjeveških kraljih, kraljicah, baronih itd.. pisateljice Elizabeth Chadwick, ki se ukvarja predvsem z zgodnjim srednjim vekom in je zelo natančna pri raziskovanju zgodovinskih dejstev, ki jih potem spretno poveže v roman. Eden od njenih romanov je tudi filman – The Greatest Knight.

Memoirs of the Court of Queen Elizabeth I – brezplačna knjiga na Kindlu in iPadu

Bom dodajala sproti… v glavnem sem norc na te stvari, da o obiskovanju gradov in drugih zgodovinskih zadev niti ne začenjam..