najem stanovanja

 

Ko se preselimo v drugo državo je ena prvih nalog, dasi poiščemo prostor, kjer bomo živeli.

Če vam vaš delodajalec ali kak prijatelj ne uredi tega še pred vašim prihodom, potem je verjetno prva rešitev hostel za nekaj dni. Dobite jih že zelo poceni in ko ste enkrat v UK je iskanje stanovanja dosti lažje.

Ker za najem stanovanja ali hiške potrebujete papirje, ki jih ponavadi na zaćetku nimate, se večina odloči za najem sobe.

Za najem sobe lahko pogledate na naslednjih linkih

easypoommate

spareroom

gumtree

Ko imate enkrat vse potrebne papirje in ste v UK že nekaj časa, pa se lahko začnete zanimat za najem stanovanja ali hiše.

Ponavadi potrebujete

potrdilo, da ste sposobni plačat najemnino – ponavadi je to potrdilo dejodajalca o višini vaše letne  plače, ki naj bi bila cca 2,5x večja kot je letna najemnina.

Potrdilo lastnika prejšnjega stanovanja, ki  ste ga imeli v najemu

in še nekaj ostalih stvari, ki jih ponavadi po nekajmesečnem bivanju tu že imate.

Glede višine najemnine stanovanja si lahko ogledate strani kot sta Zoopla in Rightmove.

zoopla           rightmove

Stanovanje lahko najamete sami, direktno od lastnika in z njim napišete pogodbo, ali pa preko agencije. Seveda vam agencija vzame nekaj denarja, a je že samo iskanje laže preko njih, saj se večina oddaja le preko agencij. Potem pa je za napisat kar nekaj papirjev, kjer se brez agencije lahko zelo namučite. In če se slučajno kaj zakomplicira, potem se laže ureja preko agencije. Tako je moje mnenje, se pa seveda marsikdo raje loti vsega sam in prišpara nekaj 100 funtov.

Če želite najeti stanovanje brez agencije, pa je verjetno najbolša stran gumtree.

gumtree

Pa seveda pri skoraj vseh najemih tako sobe kot stanovanja računajte na polog  varščine. Za stanovanja je ponavadi v višine ene ali dvo mesečne najemnine, za sobo pa se večinoma malo manj.