Maribor-London

Informacija za vse, ki se bodo peljali z letalom iz Maribora v London.
Tisti, ki imate karte za junij ali julij, že veste, da boste dobili karte za vlak do Londona (enosmerne) na letališču Southend zastonj (časti letališče) po prehodu varnostne kontrole. V vsakem primeru pa boste rabili karte za nazaj. če boste potovali po 30.6., boste potrebovali karte za London in karte za povratek na letališče. Vsak drugačen prevoz, razen z vlakom, je nemogoč oziroma ni smiseln.
Problem je v temu, ker je kupovanje železniških vozovnic za vožnjo po britanskih železnicah lahko zelo kompliciran proces, če nočeš, da te “upilijo” z nemogočo ceno.
Najprej o kartah LST-SIA (London Liverpool Street – Southend Airport). Kupite karte za 15:55, vsi poznejši vlaki so dražji zaradi “rush hour”. Če potujete trije ali več skupaj, kupite “GroupSave”, ki stane 10,45/osebo namesto 15,80/osebo. Kupite na katerikoli spletni strani, a priporočam http://www.nationalrail.co.uk/ . Pojdite na to spletno stran, vpišite LST in SIA (ali obratno, če rabite tudi karto do Londona).
Odkljukajte tudi opcijo “More options, railcards and passengers” v levem spodnjem kotu, ki vam bo dala možnost dodajanja števila potnikov – če boste potovali v skupini in hočete karto za 10,45 funta. V procesu nakupa se tudi registrirajte. Karto boste prevzeli na katerikoli železniški postaji, najbolj praktično na postaji Liverpool Street.
Če pa se boste peljali s to linijo po 30.6., se vam splača kupiti povratno karto, seveda vnaprej, online. V tem primeru boste lahko koristili ugodnost, “2 za 1”, opisano v nadaljevanju.
Ker se boste peljali z vlakom do Londona in nazaj, tudi izkoristite opcijo “2 for 1” za ogled londonskih znamenitosti. Kupite povratno karto SIA-LST-SIA
. Dobro si oglejte ponudbo na spletu in si že doma natisnite “voucher”, ki omogoča vstop za dva po plačilu vstopnice za enega: za vstop boste morali na blagajni pokazati karti za prihod in odhod (za oba!) ter voucher. V zvezi s tem opozorilo: na postaji Liverpool Street ob izstopu iz vlaka ne vtaknite karte v avtomat, ker vam jo bo požrl in boste ostali brez “2 for 1” popusta! poiščite sprevodnika, ki vam bo odprl zapornico, karta pa vam naj obvezno ostane v roki. Še nekaj: pri ogledu znamenitosti ob možnosti 2 za 1, boste doživeli tipičen angleški nateg: konkreten primer karte za ZOO: karto boste plačali 27 funtov (to boste dobili izpisano na voucherju in …res je…) namesto 22,50, kolikor plačate online. Še vedno pa se 2 za 1 splača.
Pri mojem nakupu kart in pri temu, da lahko delim to informacijo z vami, mi je zelo pomagal Franc Kromar na forumu “Slovenci v Londonu” – hvala mu še enkrat. Popravil je tudi moje zmotno mišljenje, ki je bilo v temu, da za ugodnost “2 za 1” zadostujeta dve enosmerni karti, za prihod in povratek – ne, ni res: moraš imeti povratno karto (ali druge vrste kart kot je “travelcard”): http://www.daysoutguide.co.uk/terms-and-conditions