selitev z otroki

SELITEV Z OTROKI V UK

Za tiste, ki se selite v UK z otroki se pojavla še veliko več vprašanj, kot pri ostalih, vrtci, šole, varstvo, …

Za vrtce poglejte na naslednji strani 🙂

Šola se tukaj začne že pri 4. letu starosti. Takrat  začnejo obiskovati preschool, ki je obvezen in naslednje leto gredo v prvi razred.

Osnovne in srednje šole sta na splošno dveh vrst, državne, ki so brezplačne in privatne ki jih je potrebno plačat.

Za planiranje dopustov si ponavadi lahko na spletni strani vsake šole ogledate plan šolskih počitnic za vso leto. Večina šolskih počitnic je istočasno na vseh šolah, določeni dnevi pa so lahko različni od šole do šole.

Če planirate dopust v šolskem  času imate možnost zaprosit, da ima vaš otrok proste dneve. A zaprosit morate vsaj 14 dni prej in razlog mora biti utemeljen in dokumentiran. Naprimer potrdilo delodajalca, da v časi šolskih počitnic mama ali oče ne more dobiti letnega dopusta in zato greste na dopust naprimer en teden prej. Ravnatelje vam lahko to prošnjo odobri ali zavrne. Če jo zavrne in vi otroka vseeno vzamete iz šole, potem vam lahko zaračunajo kazen.

Varstvo otroka je tukaj kar drago, tako da se veliko mam odloča ostati doma do otrokovega 4 leta starosti, ko gre v šolo. Se pa lahko najame varuška za obdobja, ko vas ni boma, ali pa dobite au-pair, kar pomeni da pride ka vam živet nekdo, ki bo v času vaše odsotnosti pazil na otroke.

Več o tem lahk preberete na teh straneh …

Aupair- agencija

Aupair – wikipedia

Education in England

V praksi pa je pri nas izgledalo takole Ko smo se preselili (sredi šolskega leta), smo šli v bljižno šolo. Povedali smo jim, da bi radi otroka vpisali v šolo in jih prosili za informacije. Dali so nam naslov internetne strani, kjer naj otroka prijavimo in nam zelo prijazno odgovorili na vsa naša vprašanja. Potem smo doma izpolnili obrazec na netu in čez nekaj dni dobili odgovor, da lahko pridemo v šolo na nekakšen informativni dan (samo za nas) Ko smo se oglasili, so nam razkazali celo šolo in nam rekli, da lahko naslednji teden otrok že pride v šolo.

Nekateri starši pravijo, da pri njih ni potekalo vse tako gladko in hitro. Vseeno pa ni kakšnih večjih problemov pri vpisih v šolo.

Pa še trije linki, kjer se vam splača malo pogledat :

Types of school

Apply for a primary school

Apply for a secondary school

1 thought on “selitev z otroki

 1. Bi dodala glede in-year vpisa v osnovno šolo, ker ponavadi ne gre tako gladko.

  Otroci gredo v Reception razred tisto šolsko leto, ko napolnijo 5 let, se pravi med 4. in 5. letom (npr. naša je bila avgusta stara 4 leta in bi septembra s 4 leti morala v šolo, ker bi pač povsem na koncu šolskega leta dopolnila 5 let). Vpis se zaključi sredi januarja. Če je le možno, tega roka ne zamudite, sicer imate veliko manj možnosti izbirati šolo.

  Naknadni vpis v šolo lahko poteka tako, kot je opisal Bojan, vendar le, če je v izbrani šoli prostor. Ker pa je večina dobrih šol v “boljših” predelih zasedena, še posebej bliže centru Londona, sicer lahko izberete 3 preferenčne šole in ste na čakalni listi, vendar je zelo malo možnosti, da se bo kako mesto sprostilo. Borough vam bo ponudil najbližjo šolo s prostim mestom, ki je lahko tudi zelo oddaljena. Dolžni pa so zagotoviti mesto kjerkoli znotraj borougha.

  Ni ravno redko, ko se družine najprej odločijo za šolo, si najdejo v tistem šolskem okolišu stanovanje in potem upajo, da bodo uspeli s prijavo na željeno šolo. Večinoma je prvi kriterij radius oddaljenosti od šole ali pa šola celo navede bližnje ulice. Ponavadi so kriterij še bratje in sestre (če en otrok že obiskuje dotično šolo, ima njegov mlajši brat/njegova mlajša sestra prednost). Pri cerkvenih šolah je večinoma pogoj, da družina prakticira vero.
  Pritožbe na dodelitev šole zelo redko uspejo.
  In še to: če je otrok obiskoval Nursery school (vrtec), ki spada k neki Primary school, ni nujno, da bo dobil mesto na tej osnovni šoli.
  (Povzeto iz prijavnega gradiva našega borouhga in iz lastnih izkušenj.)

Komentarji so onemogočeni.