Vrtci

Subvencije za vrtce v Uk pravzaprav ni, razen ce je otrok prizadet. Pri nekaterih otrocih lahko dobis 15 brezplacnih ur vrtca na teden, ko dopolnijo dve leti, ce izpolnjujes katerega od teh pogojev: Some 2-year-olds in England can also get free early education and childcare.

You must be getting one of the following:

Income Support income-based Jobseeker’s Allowance (JSA) income-related Employment and Support Allowance (ESA) support through part 6 of the Immigration and Asylum Act the guaranteed element of State Pension Credit Child Tax Credit (but not Working Tax Credit) and have an annual income not over £16,190 the Working Tax Credit 4-week run on (the payment you get when you stop qualifying for Working Tax Credit) Working Tax Credits and earn £16,190 a year or less Children are also entitled to a place if:

they’re looked after by a local council they have a current statement of special education needs (SEN) or an education health and care plan they get Disability Living Allowance they’ve left care under a special guardianship order, child arrangements order or adoption order If your child is eligible, you can start claiming after they turn 2. The date you can claim will depend on when their birthday is.

Vsi otroci dobijo 15 ur brezplacnega vrtca na teden, ko dopolnijo 3 leta. To se vecinoma uporabi kot 3 ure na dan od pon do petka. Nekateri vrtci so bolj flexibilni in recimo dovoljujejo dva polna dneva ali kaj podobnega. Vec o vsem tem: https://www.gov.uk/free-early-education

V UK so vrtci ali privat ali pa preko Childen’s Centres. Vrtci se lahko nahajajo kjerkoli, v privat hisah, preurejenih cerkvah,…. Children Centre vrtci so vecinoma v namensko zgrajenih stavbah, kar pomeni da imajo po vecini vec vrta za igo na prostem. Full time se smatra od cca 8am pa do 6pm. Plenice in kremice morajo starsi priskrbeti sami, ponekod zahtevajo tudi cistilne robcke in hrano. Odvisno od vrtca do vrtca.

Tukaj ni tako, da se lahko otroka vpise samo septembra, ampak se lahko zacne hodit v vrtec kadarkoli, ce imajo prosta mesta seveda. Najboljse je poklicat okoliske vrtce, povprasat ce imajo prosto in se dogovorit za obisk. Otrok je lahko v vrtcu half day (od cca 8-1 ali pa od 1-6), ali pa cel dan. Prav tako ni nujno da je v vrtcu vsak dan, ampak po zelji in potrebah (ter financni zmogljivosti) starsev.

Cene vrtcev se izven Londona gibljejo od cca £35 v Londonu pa so precej drazji. V Chiswicku (3 zona west London) je bil najdrazji vrtec ki sem ga obiskala £72 na dan. Cene se razlikujejo tudi od starosti otroka.

Najdrazje je za najmlajse od 6 mesecev dalje, starejsi kot so, nizja je cena. Tudi razmerje vzojiteljev na otroka je tu precej vecje kot v Sloveniji.

Babies (up to 2 years of age) 1 adult to 3 children

Toddlers (2 years of age) 1 adult to 4 children

Pre-school (3 – 5 years of age) 1 adult to 8 children

Še en link si poglejte tukaj: Free early education and childcare

In na facebooku imamo slovenci v Londonu tudi otroško skupino. Tam dobite polno uporabnih informacij, polek tega pa lahko svoje otroke pripeljete na druženje z ostalimi otroki vsako soboto dopoldan.

Tukaj pa link otroške skupine