selitev živali

Marsikdo si želi svojega ljubljenčka pripeljat s sabo. Vse se da, a se je potrebno prej pozanimat kako in kaj, da se med potjo kaj ne zaplete.

garfield-2

Da bo šlo vse kot mora, je tukaj en link uradne UK strani o vseh pravilih

https://www.gov.uk/pet-travel-information-for-pet-owners

pa tole je še en link

taking your pet abroad

Pa še na hitro kopija iz tega linka, kaj rabite 🙂

Enter the UK from the EU or a listed country

When you enter or return to the UK from another EU or non-EU listed country your pet needs to meet the entry requirements. These include:

You must also use an authorised carrier and an approved route unless you’re travelling between the UK and the Republic of Ireland (all other rules still apply).

You must wait 21 days from the date of the rabies vaccination before travelling.

O prevozu pa takole:

Načeloma imete dve možnosti, z avtom ali letalom. Večina jih svetuje avto, saj direktne linije iz Slovenije, ki bi poljala tudi živali na žalost ni.

Pa še izkušnje, ki so jih opisali posamezniki, ki so že pripeljali svoje ljubljenčke iz Slovenije v UK

Selitev živali z letalom :                   funny-pictures-cat-pretends-to-be-sweater

Sama sem selila mačko in preverila vse opcije selitve z letalom in avtom, ko sem se odločala, kako potovati. Samo nekatere letalske družbe imajo dovoljenje za prevoz živali v UK, in tudi te samo prek živalskega carga, ne pa v kabini. To sicer pomeni, da ste z vašim ljubljenčkom lahko na istem letalu, le da letita vsak v svojem prostoru.

Preverila sem vse možne lete iz Slovenije in iz sosednjih držav in za najugodnejšo varianto se je izkazal direktni let iz Benetk na Gatwick z letalsko družbo Monarch. Mačke namreč nisem želela mučiti s predolgim letom (prestopanja), hkrati pa nisem bila pripravljena plačati 1000 GBP in več, kolikor računa za prevoz živali iz Benetk do Londona British Airways. V času naše selitve (poleti 2013), sem za prevoz mačke (v ceno je vključena tudi kargo storitev, vse storitve ob prevzemu živali in veterinarska inšpekcija ob pristanku) plačala 500 GBP, kar se mi je zdela najelegantnejša od vseh variant. Naša mačkica je let odlično prestala.

Letalski karti zase in za hčero sem kupila kar direkto od Monarcha, za žival pa je prevoz treba organizirati preko živalskega cargo podjetja. Za ponudbo za isti prevoz (se pravi isti datum in ista družba) sem prosila več cargo podjetij, hkrati pa brala tudi reviewe. Najugodnejši in z  odličnimi reviewi je bil http://www.petravelagent.com/, zato sem izbrala njih in vse je potekalo, kot je treba.

Če bi bilo treba, bi še enkrat ponovila to opcijo.

A.L.

Pa še en nasvet strokovnjaka za potovanje z avtom:                   Funny_Picturescat travel

Jaz priporocam avto-pred vstopom v UK moras cepiti proti steklini (vsaj 21 dni pred vstopom) in pa veterinar mora dati tableto proti trakuljam (milbemax, drontal etc… proti Echinococcus sp.) v obdobju med 1-5 dni pred vstopom v UK. Zelo pomemben je cas, vpisejo uro tako da dobro preracunaj! Na meji te bodo zaustavili, ce ne bo znotraj ustreznega termina! Imeti moras tudi potni list in delujoci mikrocip kar veterinar preveri pred cepljenjem. Ostala cepljenja so priporocljiva (parvovirus, hepatitis, kuga, leptospiroza, kuzni kaselj). Priporoca se splikacija ampul proti klopom ni pa obvezna! Prav tako je v UK pljucni crv, ki ga ni v Sloveniji. Preventiva je redna aplikacija advocate ali pa tablet milbemax. Obvezno priporocam zdravstveno zavarovanje, saj so veterinarske storitve neprimerljivo drazje kot doma ampak so storitve na drugem nivoju!

air routes